2013

Παρέμβαση της Κατερίνας Μάρκου σε ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης του οικοτουρισμού στις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης




Στις διαχρονικές ευθύνες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του οικοσυστήματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης και την ανάγκη αναστροφής της κατάστασης για την ανάπτυξη οικοτουρισμού στην περιοχή μίλησε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του Οικοτουρισμού. Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτης.
Ακολουθεί απόσπασμα από την παρέμβασή της:
 «Τον Οκτώβριο του 2012 είχα απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Κορώνειας, ενόψει και της συζήτησης της υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ένα μήνα μετά την ερώτησή μου, εκδόθηκε η ΚΥΑ έγκρισης του διαχειριστικού σχεδίου της Κορώνειας και της Βόλβης, προφανώς σε μία προσπάθεια να δείξουμε επιτέλους καλή διαγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βέβαια, η απόφαση ήταν τελικά καταπέλτης για τη χώρα αφού το Δικαστήριο διαπίστωσε την τρομακτική καθυστέρηση υλοποίησης για τις περισσότερες από τις 21 δράσεις του master plan για την αναστροφή της υποβάθμισης της Κορώνειας αλλά και στην ολοκλήρωση του αποχετευτικού του Λαγκαδά, με το 42% των λυμάτων να καταλήγει στην Κορώνεια.
Λυπάμαι που θα το πω – έχετε αργήσει υπερβολικά πολύ.
Το Υπουργείο ανήγγειλε τη δημιουργία ειδικού συντονιστικού οργάνου υπό την εποπτεία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων. Παρακαλώ, πείτε μας κ. Υπουργέ, (απευθυνόμενη στον κ. Καλαφάτη), προχωράει τις ενέργειές του το συντονιστικό όργανο επί της ουσίας για την επίλυση των δυσεπίλυτων προβλημάτων του οικοσυστήματος;
Επίσης θα ήθελα να μάθω, προχωράει η συνένωση των φορέων;
Οι ευθύνες για αυτή την τραγική υπόθεση δεν βαρύνουν κυρίως εσάς. Εσείς έρχεστε να διαχειριστείτε και να ανατρέψετε μία κατάσταση που διαχρονικά υποτίθεται η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει, μέσω των φορέων και υπηρεσιών της, από το 1998.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και σε αυτές συμμετέχουν τόσο οι κεντρικοί φορείς όσο και οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς της πολιτείας.
Σίγουρα ο οικοτουρισμός. μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομία. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να διατηρήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον σε μία οικολογικά αξιόλογη κατάσταση, σύμφωνα και με τους κανόνες των θεσμοθετημένων καθεστώτων προστασίας, όπως το δίκτυο Natura.
Και φυσικά, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον οικοτουρισμό και το φυσιολατρικό τουρισμό είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τα θέματα οικολογίας και προστασίας της φύσης.
Εδώ, λοιπόν, η Κορώνεια έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Μιλάω για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Λίμνης. Με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο για την Κορώνεια θα δείτε ότι πρώτα εμφανίζονται άρθρα που μιλούν για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή. Αυτή την εικόνα πρέπει να την αλλάξουμε.
            Πέρα από τη διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και την επικοινωνία στο ευρύ κοινό της αποκατάστασης αυτής.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από τη στιγμή που μιλάμε για οικοτουρισμό, βασικές ενέργειες για τη διάσωση του πολύτιμου οικοσυστήματος καθυστερούν και δεν υλοποιούνται.
Οι δράσεις που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, όπως είπατε στην απάντησή σας στη Βουλή, συντελούν στην υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Δεν έχει γίνει καμιά συντονιστική προσπάθεια με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα και οι δράσεις που μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα γεωργικών δραστηριοτήτων δεν έχουν αναληφθεί σε συντονισμό με το αρμόδιο Υπουργείο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, οι δράσεις που προτείνει ο δήμαρχος Βόλβης κ. Γαλαμάτης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθούν».
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή της λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσουν τα μνημόσυνα και να αναλάβουμε δράση. Πρέπει να περάσουμε από την περίοδο των λόγων στην περίοδο των έργων. Ειλικρινά, ως κάτοικος της περιοχής θέλω να μάθω όχι πολλά αλλά ποιό είναι το πρώτο επόμενο βήμα.» 

About City lagadas news Nick Mc Kain

All Rights Reserved By Google power New york. Awesome Inc. πρότυπο. Από το Blogger.