2013

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ !!!



Κατά γενική ομολογία το κομμάτι της υγείας έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές, κατά το επίκαιρο διάστημα της κρίσης. Ορισμένες αλλαγές που γίνανε και  άλλες που είναι σε εξέλιξη, αποβλέπουν στην εξυγίανση. Γενικά όμως στην Ελλάδα, η υγεία και η ψυχική υγεία κατ’ επέκταση  δείχνουν να  νοσούν.
Προσαρμόζεται αναγκαστικά στα δεδομένα της περιόδου, αλλά παράλληλα έρχεται σε σύγκρουση με την ουσία της κοινωνικής πολιτικής, που ασκεί ένα κράτος. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα για την οργάνωση της μέριμνας για την ψυχική και κοινωνική αποκατάσταση των ασθενών, σταδιακά φαίνεται πως χειροτερεύει.  
Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας τόσο των ΝΠΔΔ όσο και των ΝΠΙΔ,   είναι μειωμένη κατά 50% . Επιπρόσθετα υπάρχουν καθυστερήσεις χρημάτων από τον ΕΟΠΠΥ προς τους φορείς.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, από την πλευρά των Μονάδων, η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης των φιλοξενουμένων στις στεγαστικές δομές, όπως και των δαπανών για υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε χιλιάδες λήπτες. Επίσης εκκρεμούν σε πολλές των περιπτώσεων έξοδα μισθοδοσίας, εισφορές προς το ΙΚΑ, λειτουργικά έξοδα, ενοίκια, λογαριασμοί.
Μαρτυρίες εργαζομένων σε φορείς της Β. Ελλάδος, αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα σέρνεται περισσότερο από χρόνο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που κατά το τελευταίο έτος έχουν λάβει μόνο το δώρο Χριστουγέννων. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δέχονται οι μονάδες ότι δεν πρόκειται να κλείσουν, πλέον αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1)     Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υ.Υ. για να προστατέψει την υγεία και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που  ζουν εδώ και χρόνια σε κοινοτικές δομές και αυτών που δέχονται τις υπηρεσίες των Κέντρων Ημέρας ή των κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας ;
2)     Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υ.Υ  σχετικά με τους  εργαζόμενους, που παραμένουν σε πολλές των περιπτώσεων μέχρι και 11 μήνες απλήρωτοι; Θα απολυθούν; Αν ναι, ποιος θα καταβάλει τους οφειλόμενους μισθούς και τις αποζημιώσεις;
3)     Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υ.Υ σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης και την συνέπεια αυτής απέναντι στους φορείς. ΝΟΜΟΣ 3580/2007 σύμφωνα με τον οποίο θα ενισχύεται η Ψυχική Υγεία με το 2% των προμηθειών των οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.

About City lagadas news Nick Mc Kain

All Rights Reserved By Google power New york. Awesome Inc. πρότυπο. Από το Blogger.