ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ

Παρέμβαση της Κατερίνας Μάρκου σε ημερίδα για την προστασία και αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας


Παρέμβαση της Κατερίνας Μάρκου σε ημερίδα για την προστασία και αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας

Δελτίο τύπου – 28 Φεβρουαρίου 2013
Παρέμβαση της Κατερίνας Μάρκου σε ημερίδα για την προστασία και αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας
Για την αποτυχία της Πολιτείας να δρομολογήσει την αποκατάσταση της βαριάς περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί η λίμνη Κορώνεια μίλησε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε..
Η κ. Μάρκου, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα τον Οκτώβριο του 2012, ενόψει της συζήτησης της προσφυγής εναντίον της χώρας μας  ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στις τρομακτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των περισσότερων από τις 21 δράσεις του master plan για την αποκατάσταση της Κορώνειας αλλά και στην ολοκλήρωση του αποχετευτικού του Λαγκαδά, με το 42% των λυμάτων να καταλήγει στην Κορώνεια, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταδίκη τελικά της χώρας μας.
Χαρακτήρισε θετική τη σύσταση Ομάδας Συντονισμού για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης της λίμνης, ως μία ύστατη προσπάθεια οργάνωσης όλων των συναρμόδιων φορέων, η οποία, όμως,, άργησε πολύ.
« Οι ευθύνες για αυτή την τραγική υπόθεση δεν βαρύνουν κυρίως εσάς. Εσείς έρχεστε να διαχειριστείτε και να ανατρέψετε μία κατάσταση που διαχρονικά υποτίθεται η Ελληνική πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει, μέσω των φορέων και υπηρεσιών της, από το 1998. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και σε αυτές συμμετέχουν τόσο οι κεντρικοί φορείς όσο και οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς της πολιτείας» τόνισε.
Κάλεσε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Πρώτον, Απαιτείται εμπλοκή και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ιδίως των χρηστών του οικοσυστήματος (ψαράδων, αγροτών και βιομηχανικών μονάδων), Δεύτερον, το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και του Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών, πρέπει να αναλάβει  δράση συντονιστή, ελεγκτή και – κυρίως - επιταχυντή. Τρίτο το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει επιτέλους το μεγάλο μέρος της ευθύνης που του αναλογεί σχετικά με την ορθολογικότερη χρήση του αρδευτικού νερού. Τέταρτο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας μέσω της Διεύθυνσης Υδάτων και της Διεύθυνσης Δασών να ξαναδεί το θέμα των γεωτρήσεων και των φερτών υλών από τα ορεινά και πέμπτο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ελέγχει συστηματικά τα θέματα τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανικών μονάδων και κατασκευής των ειδικών τεχνικών έργων αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας.
Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «η Κορώνεια και η Βόλβη είναι κομμάτια του φυσικού μας πλούτου, οικοσυστήματα διεθνούς ακτινοβολίας και υπερτοπικής σημασίας. Για την προστασία τους απαιτείται πολιτική βούληση, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, επιχειρησιακή ικανότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα και συνέργεια».

About City lagadas news Nick Mc Kain

All Rights Reserved By Google power New york. Awesome Inc. πρότυπο. Από το Blogger.