2013

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για την ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου από την Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης



Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για την ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου από την Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, για την εκτεταμένη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου από τα βιομηχανικά απόβλητα της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, λόγω της κακής λειτουργίας της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων, και τις ευθύνες της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και της ΕΥΑΘ, που είναι οι υπεύθυνοι φορείς για τη διαχείριση της Μονάδας.
Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ΜΚΑ λειτουργεί χωρίς να υπάρχει εν ισχύ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (η προηγούμενη απόφαση έληξε το Σεπτέμβριο του 2011) ενώ, λόγω παλαιότητας και προβλημάτων, αδυνατεί να επεξεργαστεί τα πάνω από 5.000.000 κυβικά μέτρα βιομηχανικών λυμάτων, τα οποία ρυπαίνουν τον Θερμαϊκό κόλπο αλλά και τις στραγγιστικές τάφρους.
Ακόμα μίλησε για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακατασκευή της Μονάδας, εκτιμώμενου ύψους 15 εκ. ευρώ, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με έγγραφα που είχαν κατατεθεί στη Βουλή το 2010, ενώ είχε ανακοινωθεί και πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης όλων των ΒΙΠΕ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 1,5 δις.
Θιγόμενοι από την κακή λειτουργία της Μονάδας είναι οι κάτοικοι της Σίνδου, του Καλοχωρίου,  της Χαλάστρας, των Κυμίνων, όπου βρίσκονται και καλλιέργειες μυδιών, αλλά και όλων των δήμων που έχουν επαφή με τον Θερμαϊκό, όπως η Μηχανιώνα, η Αγία τριάδα, το Αγγελοχώρι κ.λ.π., οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ, οι οποίες αφενός πληρώνουν υπέρογκα τέλη για ανύπαρκτες υπηρεσίες και αφετέρου δεν μπορούν να λάβουν ούτε οι ίδιες περιβαλλοντική αδειοδότηση, και, φυσικά, το περιβάλλον.
Η κ. Μάρκου ζήτησε, λοιπόν, να μάθει ποιος είναι εν τέλει ο αρμόδιος φορέας και πως είναι δυνατόν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που ανήκει στο Δημόσιο κατά 35%, και η ΕΥΑΘ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, να αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο.
Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Καράογλου, παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος και τις χρόνιες καθυστερήσεις και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα το  Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για την έναρξη επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν εξ’ ολοκλήρου το κόστος, και για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, δήλωσε ότι η Μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες για παύση της λειτουργίας της, και δεσμεύτηκε να προσκαλέσει την κ. Μάρκου σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και της ΕΥΑΘ, για το συντονισμό των απαραίτητων δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της ΜΚΑ.

About City lagadas news Nick Mc Kain

All Rights Reserved By Google power New york. Awesome Inc. πρότυπο. Από το Blogger.